Diferenţe

…păi, trebuie făcute, nu? mai ales atunci când clar şi explicit, ţi-o spun şi niscai documente şi mai faci şi nişte şcoli, care te învaţă să le bagi de seamă, să le evaluezi cantitativ şi mai ales calitativ! Auditul public (auditul financiar) şi auditul sitemului de management al calităţii (auditul modului de organizare) sau mai bine spus, de unde începe evaluarea eficienţei şi de unde începe evaluarea eficacităţii!!!

Nu-mi închipuiam, că o organizaţie cu tradiţie de altfel într-una din ele, o să ajungă să facă confuzie între ele, să promoveze şi încurajeze pe una în detrimentul celeilalte! Da’ ce treabă are imaginaţia mea, cu crunta realitate?!!

Pentru că asta este povestea vieţii mele, de vreo 2 ani de zile, în care numai cu bâta n-am explicat! Am vorbit, de m-a durut gura, efort considerabil pentru o femeie, am scris de m-au durut tastele, efort la fel de considerabil pentru nişte taste!

Ştiam că aşa se va întâmpla, într-o bună zi, cineva din afară, o să arunce cu pietre şi ele or să fie din ce în ce mai mari şi mai duşmănoase, până când această activitate a instituţiei mele, o să cadă răpusă şi pe mâna particularilor, care ştiu cât de mânoasă este ea!

Deocamdată, este începutul, dar unii fac eforturi mari şi mai ales sistematice ca acest lucru să fie o realitate!

Eu am ca responsabilitate primă, ţinerea sub control a Sistemului de Management al Calităţii, asta după ce l-am proiectat, implementat, cu tot cu documentaţia aferentă, iar meţinerea şi îmbunătăţirea lui ar fi trebuit să nu-mi pună probleme, cu atât mai mult că trecusem victorioasă de primele faze. A doua mea responsabilitate se referă la pregătirea, instruirea, formarea sau cum vreţi să-i mai spuneţi, a personalului atât intern, adică moca, cum şi cel extern, dar din ramura şi din punctul meu de vedere, tot moca!

Pentru asta îţi trebuie ceva cunoştinţe teoretice şi mai ales practice, că aia ne omoară, cum iţi mai trebuie şi un grad de dăruire frate bun cu nebunia (şi narcisismul, ştiu!), ţinând cont că asta fac de 11 ani! Sigur că m-am şcolit, m-au şcolit şi aşa pot spune că am ajuns şi auditor european, al acestui tip de sisteme, cu mult înainte ca o serie de traducători autorizaţi dar neautorizaţi au tradus norme şi standarde în domeniu! Şi tot la fel de sigur, odată la trei ani, dau examen teoretic şi practic, pentru a demonstra menţinerea de competenţă!

Trecând peste toate cele şi motivaţia nu a fost întotdeauna punctul lor forte, am făcut ceea ce era de făcut şi eram gata să trec la următoarele etape, cu strădania unui mic chinez. Cu o condiţie. Să se vrea. Să fiu lăsată. Sistemul să fie privit ca un instrument de management. Viabil şi eficace. Aş!

Cum dragoste cu sila nu se poate, am ridicat piciorul de pe acceleraţie, motoarele torc a oprit…şi am tras pe dreapta. STOP. Auditul calităţii sistemului meu a fost abandonat în detrimentul auditului financiar care s-a năpustit ca un vultur pleşuv şi înfometat şi acolo unde nu avea ce să caute! De aici şi zbaterea mea, verbală şi mai ales scrisă! De aici şi sictirul meu pentru incompetenţă!

Dar Dumnezeu nu dă cu parul…şi-a apărut organismul care ne purică pe toţi şi-a gavarit: Nţ! Auditul financiar nu este relevant pentru noi, nu ne interesează! Auditul de Sistem de Management al Calităţii, da!

Şi de aici o să înceapă altă poveste, la fel de tristă.

Mai mare râsul…şi mai mare plânsul că acum, de la mic la mare, la cel mai mare…s-au făcut de ruşine! Şi unde mai pui că au aflat şi alţii, din afară? Şi unde mai pui, că de mult pândeau să rupă această activitate, numai cine are un astfel de sistem certificat…ştie cât costă oficial…şi mai ales neoficial!!! Deci rentabil să faci certificare, eficient bagi mâna în buzunarul altora, cu alte cuvinte!

Se pare că o să am treabă! Multă sau nu aşa de multă, pentru că ştiu ce am de făcut, îmi cunosc bine meseria! Ştiu să fac diferenţele! Şi astea, şi altele! Mai ales altele! Adică n-am de gând să fac ceva (şi nici până acum n-am făcut!!!) din care instrumentul ăsta, să se transforme în bici disciplinar, cum îşi doresc unii! Nţ!

Update: deocamdată nu pot, totuşi, aştept cuminte, să se termine auditul financiar la nişte laboratoare, neindependente financiar!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *