Lucrezi acasă – şi iei ţeapă?

Sunt un mare fan al lucrului de acasă – n-ai ţinută obligatorie, programu’ ţi-l faci tu, şi cu minim de investiţie lucrezi de pe wc. Asta-i viaţa, nene!

Ieri am găsit o reţea de site-uri care promit că-ţi dau de lucru acasă, orice de la sortat pliante, lipit etichete pe rujuri, traduceri sau tehnoredactări. Chiar mi s-a aprins beculeţu’ când a venit vorba de traduceri – un prieten lucrând aşa la o firmă de publicitate, aşa că mi-am lustruit CV-u’ şi le-am dat un mail scurt, în care ceream mai multe detalii.

Răspunsul a venit aproape imediat (la ora 10-11 am trimis eu, în jur de 11 jumate mi s-a răspuns), şi mi-a cam pierit entuziasmul.

 

În primul rând, mi se pare ciudată pagina lor. Dacă e o firmă care se respectă, îşi permite măcar 10$ pentru un domeniu, şi restul subdomeniilor să fie hostate acolo. Au şi site separat, dar majoritatea văd că sunt pe iad.ro. Pe urmă, mi se pare suspect preţul – 50RON pe pagină. Când preţurile se învârt mai degrabă la 5RON/~o pagină. Să vedem ce mai e suspect în mailu’ de mai sus:

1. Numărul mare de domenii de activitate – dacă e o firmă atât de mare, cum de nu s-a auzit absolut deloc de ea? E o strategie să rămână anonimi?

2. Adresa la care trimiţi e o căsuţă poştală – nu ştiu de ce, dar doar chestia asta îmi pute a ţeapă. Mai ales că îţi cere să trimiţi bani acolo. Wtf?

3. Îţi cere bani – dubios din start, mai trebuie vreo justificare?

4. Răspunsul rapid în miezul nopţii – Eşti “HR Manager” la o firmă tare. La 11 noaptea, stând acasă (probabil), îţi arde de răspuns la CV-uri?

5. Tot textul sună a spam – Cuvinte mari, ţi-l bagă pe “d-l Director”, etc.

    Am păstrat ce era mai bun pentru sfârşit:

6. Nu pare să existe firma respectivă! – Întâmplarea face că ştiu să dau de urma unei firme, nu e deloc greu, şi asta nu apare nicăieri. Sunt zeci directoare de firme care n-au auzit vreodată de firma asta (câteva exemple: IndexB, Pagini Albastre, FirmeProduse). Dacă asta ar putea fi o coincidenţă, nici Ministerul Finanţelor, nici Registrul Comerţului nu afişează vreun rezultat pentru firma asta. Deci, până la proba contrarie, pentru mine nu există.

Poate mi-o iau în barbă şi chestia asta e cât se poate de legit, dar mă îndoiesc. Deci… Atenţie mare, când ceva pare prea bun ca să fie adevărat, de multe ori este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *