…formula…matematică, nu Formula 1!

Mai precis, a lui Gauss! De clasa V-a…De ieri seara…

Pentru un adult e simplu. Adică noţiunea de formulă ne este familiară. Chiar am vrea să avem formule pentru tot. Unde nu dă Domnul să avem o formulă pentru fiecare problemă ce se iveşte în calea noastră, aia de zi cu zi? Adică ne-ar plăcea: Pac, apare problema, pac cu formula, pac cu munca la rezolvat, pac cu rezultatul! Uraaaaaa, şi la gară! Next, please!

Ieri, mi-am adus aminte de clasa II-a…când am stat o săptămână, da, chiar întreguţă!, să-i explic fiică-mii că o literă – a mic, de exemplu, nu ajută numai la scris, mama, tata !, ci că poate avea valoarea unei cifre!!! adică : a + 3= 5 … Parcă mă aud…Cu cât aduni, mamă, pe 3 …ca să facă 5 ? răspuns…aaaaaaaa…după două zile…victorie! zice 2…dar dacă am a + 5= 8, cât e a? …..ăăă…2…alte 2 zile…

Greu, dar am prididit!

Aseară am adus-o de la şcoală…pe drum…mi-a zis clar şi răspicat, că le-a zis de Gauss! De o formulă a lu’ unu Gauss!!! L-am dat la o parte în mintea mea… pe Gauss! Am simţit că mi se cam taie picioare!…la cuvântul, conceptul de formulă…Ajung acasă, deschid caietul…Gauss şi sume de şiruri de numere naturale! Hait! O să fie o noapteeee luuunngăăăăă!…..Şi a fost!

Similară cu una cu lună plină în care încerci să-i explici unui negrişor dintr-un trib din mijlocul pădurii Amazoniene…ce e telefonul…şi dacă aude voci în urechi, nu-l ceartă Domnul Zeu! Şi nici nu trebuie să i se închine! Dap, fără ofrande!

Convorbire telefonică cu Mana…să lămurim ce-au făcut ei în clasă…cu ce mai ştim noi. Să vorbim pe limba lor, de 11 ani. Şi a fost şi Net. Net. Net. Caiet de clasă. Net. Manual…Şi a fost şi quatro-conferinţă telefonică…eu, ea şi a mea şi Vlad. Până aici, doar vorbe. La fapte, tovarăşi!

Am luat-o cu începutul…ce e aceea o formulă- DEX…că formulele , acolo unde există, sunt limitate de condiţiile de aplicare…adică nu oriunde şi nu oricum…dau şi exemple…alea simple…de noţiune…până la formula pentru poţiunile lui Harry Potter…

Trec la Gauss…formula lui…muncă de lămurire prin exerciţii…Mamă!!! Mă doare capul!, nu, nu zice ea, zic Io!…

Şiruri…şiruri. Nup. Nu se aplică aici formula lui Gauss. Par. Impar. Numărul de mijloc. Sumă. 11 noaptea…

Sunt obosită, încep să mă încurc şi eu…Preia Stăpânul. Abandonează Stăpânul. Reiau.

În sfârşit!!! Victorie! Îi spun şi Manei, pe mess! Acum să rezolve singură, copila, tema, nu toată, doar 3 exerciţii! Vine cu ele…zice: M-am blocat!

Simt …că nu mai simt nimic! Mana zice că, e târziu, zice s-o las să se culce…Io zic, că mâine(adică azi) sunt la servici…cu cine să facă? Mai găsesc o fărâmă de putere, să mai încerc o singură dată. Dacă e, e, dacă nu, asta e! Şi mâine e o zi!

Dacă am reuşit? Habar n-am! Doar ştiu că …a reuşit, într-un final, să-şi facă exerciţiile singură…

Noţiunile sunt băgate, în capul copiilor fără însă, a insista exact la ce e mai important, adică la noţiunea în sine!…Să explici unui copil de 11 ani juma’ pe înţelesul lui, cum stă treaba, nu-i tocmai uşor! Iar rezultatul, adică conştientizarea, gândirea logică…vine al naibii de greu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *