Două din lunile lui Pluto au primit nume oficiale

Deşi ştirea momentului e legată de bacalaureat fie viitoarele rezultate dezastruoase, fie gafa ministrului de ieri mie mi-a plăcut o ştirecare pe la noi a trecut aproape neobservată: două din lunile lui Pluto au primit nume oficiale, Kerberos şi Styx.

International Astronomical Union (cum e asta în română, sindicatul internaţional astronomic?) a anunţat ieri numele oficiale pentru ultimile două luni descoperite ale lui Pluto. Cei doi mici sateliţi naturali au fost descoperiţi în 2011 şi 2012 şi au purtat până acum numele de P4 şi P5. Bineînţeles că există şi o controversă pe tema asta în urma unui vot unul din numele câştigătoare a fost Vulcan (ceva cu Star Trek), dar până la urmă s-a decis să nu se ţină cont de vot.

Până la urmă, e mai logic aşa, pentru că Pluto (zeul antic al împărăţiei subterane unde se duceau sufletele după moarte) merge bine cu Styx (râul subteran care trebuia trecut pentru a ajunge la Pluto) şi Cerber (câinele cu trei capete care păzea intrarea în viaţa de apoi). Celelalte trei luni sunt tot legate de mitologia greacă: Charon fiind barcagiul care trecea oamenii peste Styx, Nix fiind mama lui Charon iar Hydra un monstru cu multe capete care păzea intrarea în lumea de apoi, la fel ca Cerber.

Fun fact: un an pe Pluto e echivalentul a 248 de ani pe Pământ, deci de când a fost descoperită planeta şi până acum au trecut cam patru luni plutoniene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *