Dincolo de chipuri…

…sunt caractere. Şi dincolo de caractere, sunt instincte.

Chipul nu are importanţă. Sau, cel puţin pentru mine. Nu mă interesează chipul, îmi place să văd dincolo de el. Am cunoscut cândva un chip foarte urăt, aproape că nu-l puteam privi. Nu mă oripila, nu aveam sentimentul de sila sau dezgust, aveam, mai degrabă un sentiment de jenă…de jena lui, aşa îmi închipuiam. Cu prima frază spusă…mi-a captivat atenţia, simţeam nevoia să-l ascult, privindu-l. Şi cu cât îl ascultam mai mult, cu atât ca prin farmec aceea urâţenie dispărea.

Mult mai târziu mi-a mărturisit, că obişnuit cu fizionomia lui facială, aproape că nu dădea nicio importanţă reacţiilor celor din jur. Mult mai târziu i-am mărturisit că după prima jumătate de oră, nici nu i-am mai văzut figura, ci numai ochii. Mari. Albaştrii. Mi-a fost prieten de nădejde ani buni şi mi-ar face onoare ca şi el să fi păstrat aceiaşi amintire despre mine. A plecat definitiv în Canada, unde s-a căsătorit şi am înţeles că acum are 2 copii.

Când mi-am cunoscut soţul…hmm, a fost atracţie fizică la prima vedere. Nu-mi era de ajuns. Nu asta-mi doream. Bun, era un bărbat cu care nu-mi era ruşine să ies pe stradă. Ei, şi? Simţeam că nu asta mă mulţumeşte. Ştiu că mi-am dorit foarte mult să-l aud vorbind, să-l aud cum gândeşte. Chiar mai mult, nu aveam mai deloc încredere în aspectul lui exterior, aşteptam să deschidă gura…ca să mi-l pot scoate din cap. Şi l-am ascultat. Ca şi astăzi.

Acum ceva ani buni, mi-a fost prezentat, într-o anumită conjunctură, un bărbat, …la prima vedere fascinant. Un bărbat cult, cu o personalitate puternică, un bărbat în uniformă. Vorbea cu toţi din jur, cu aceea nonşalanţă caracteristică învingătorilor, un bun orator. Foarte bun. A dat exemple personale, convingătoare, tot timpul, de la prepoziţiune…până la argumentaţie şi peroraţie…. Şarmant.

După ceva vreme, l-am întâlnit în altă conjunctură, de data asta o simplă agapă. Aceiaşi înfăţişare, aceiaşi relaxare…acelaşi învingător…dar al propriei persoane. Un caracter …firav şi răutăcios, bun cunoscător şi utilizator al diferitelor tehnici de inhibare a partenerului de discuţie, mereu în ofensivă, mereu bănuitor…contrazicându-se mai tot timpul, după cum i se părea potrivit, doar din dorinţa de a epata.

Chipul poate fi înşelător. Dincolo de el, sunt caractere iar, dincolo de ele, sunt instincte. Şi nevoi. Primare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *