Duck Duck Go, alternativă la Google?

Duck Duck Go se vrea o alternativă la Google, iar principalul lor avantaj – şi modul în care îşi fac oamenii publicitate – este că nu salvează nicăieri căutările, nu trimit site-urilor datele despre utilizatori şi reprezintă, în general, modul “anonim” de a căuta pe internet, iar în urma scandalului NSA au căpătat din ce în ce mai multă atenţie. Au făcut şi un site aici prin care explică de ce Google e rău şi de ce ei sunt mai buni.

Cei de la Duck Duck Go spun că Google salvează anumite date despre tine, cum ar fi browserul sau locaţia, şi le dau apoi mai departe site-urilor pe care tu le vizitezi de pe Google. Şi aşa şi este, serviciul se cheamă Google Analytics şi există de ani de zile. Doar că eu, ca proprietar de site, am acces la statistici la modul general – chiar dacă văd că am un vizitator din Dorohoi, nu pot să văd cine anume din Dorohoi. Sau că am x% vizitatori care folosesc Chrome. Mă ajută până la un punct, fără să-mi dea informaţii personale despre absolut nimeni. Bine, dacă văd că am un vizitator de pe Staţia Spaţială Internaţională poate pot să deduc cine e.

Mai departe, DuckDuckGo spune că Google poate să îţi construiască un profil şi să îţi vadă interesele, afişându-ţi apoi reclame pentru chestii care te interesează pe tine. Mergând şi mai departe, ei zic că astfel de profile se pot vinde şi îţi pot creşte tarifele pentru asigurări sau hoteluri, doar pentru că o firmă a afişat o dată preţuri mai mari pentru utilizatorii Apple. Chestia asta se poate rezolva cu un simplu plugin ca AdBlock, fără de care eu nu mai pot să stau pe internet – îţi şterge, pur şi simplu, reclamele de pe site-uri. Poţi permite anumitor site-uri să afişeze reclame dacă vrei să îi laşi să facă bani din afişarea lor – şi în general eu fac asta pentru site-urile pe care le vizitez des – şi în rest, adio reclame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *