De ce moare gaming-ul mobil

Odată cu apariţia primului iPhone am văzut cum segmentul ăsta naşte şi se bate cot la cot cu gamingul pe PC sau pe consolă. Angry Birds e exemplul ideal de succes în zona asta, cu zeci de jocuri lansate în aceeaşi serie, maimuţoi de pluş, până şi-un film, toate bazate pe un concept simplu și nici măcar original.

Astăzi, gaming-ul pe mobil e în moarte clinică şi mă aștept ca cineva să-l scoată de la aparate în orice clipă. Motivele sunt două și sunt simple:

Nu mai există aproape nimic original. În loc să-ncerce să scoată un joc nou, developerii se mulțumesc să facă o clonă a unui alt joc, din moment ce oamenii și-așa îl cumpără. Așa că azi avem zeci de jocuri cu păsări nervoase, supărate, triste sau deprimate. SEO bate calitatea, din păcate.
E foame de bani. Chiar și în rândul celor care scot pe piață jocuri acceptabile e o mare problemă: accentul se pune pe bani și nu pe joc. Se face orice ca să se stoarcă bani și de multe ori asta strică orice haz.

Cel mai bun exemplu de un joc stricat de foamea de bani e Redline Rush, o porcărioară captivantă, un endless racing în care scopul tău e să fugi cât mai mult de poliție. Te-ai bușit, game over, aia e. Până acum o lună mă jucam încontinuu pe telefon jocul ăsta. Prin metrou, pe budă, așteptând la o coadă plictisitoare, fix în locurile menite să te joci pe telefon. Acum o lună, însă, developerii au scos un nou mod de joc: o monedă in-game care-ți permite să continui jocul după ce te bușești. Poți să găsești monedele alea pe jos, sau poți să le cumperi cu bani reali. Înainte de update, eram în primii 20 la scorul global, cu vreo 2 milioane de puncte; după update n-am prins nici măcar primii 200, mai ales pentru că nu dau cu zecile de dolari pe un scor record. Dar alții dau.

Ăsta e un exemplu care mi-e la îndemână și exemplul care m-a făcut să scriu articolul ăsta. Cel mai elocvent exemplu, însă, e Zynga, firma care a scos Farmville și care a trântit la pământ tot genul ăsta “light mobile gaming”. Întreaga lor filosofie se învârte în jurul unui concept simplu: joci moca, dar dacă vrei să joci bine trebuie să plăteşti. Şi încet-încet oamenii s-au plictisit de conceptul ăsta de fake freeware.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *